Kongres izvajalcev računovodskih storitev

Novice


Sporočilo medijem: 26. Kongres izvajalcev računovodskih storitev: Računovodstvo smo Ljudje

 

Kar 383 udeležencev se je zbralo na 26. Kongresu izvajalcev računovodskih storitev, največjem in najpomembnejšem izobraževalnem in družabnem dogodku računovodske stroke. Pod geslom »Računovodstvo smo Ljudje« na dvodnevnem dogodku, ki ga tradicionalno vsako leto organizira GZS – Zbornica računovodskih servisov, razpravljajo o novostih in trendih na področju računovodskih storitev, ki so nenazadnje bistvenega pomena za poslovno uspešnost in strateške odločitve podjetij in samostojnih podjetnikov.

Letošnji kongres sta s svojima govoroma odprla predsednik ZRS Aleksander Štefanac in generalna direktorica Gospodarska zbornica Slovenije, Vesna Nahtigal.

Aleksander Štefanac, predsednik ZRS, je uvodoma poudaril: »Slogan ‘Računovodstvo smo ljudje’ nas ozavešča, da računovodstvo ni zgolj zbiranje in beleženje podatkov. Gre za globoko razumevanje finančnega zdravja podjetja, za strateško svetovanje in za umetnost pretvarjanja številk v uporabne informacije, ki omogočajo rast in stabilnost organizacij. V današnjem svetu hitrih sprememb, digitalizacije in avtomatizacije se pogosto sprašujemo, ali tehnologija nadomešča našo vlogo. Toda odgovor je preprost – tehnologija je le orodje, ki olajša naše delo, a nikoli ne more nadomestiti našega človeškega pristopa, presoje in empatije.«

Generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal je v govoru poudarila, da je Kongres IRS največji tovrsten dogodek v Sloveniji. Povedala je tudi, da je človeški dejavnik ključnega pomena za kakovostno izvajanje računovodskih storitev, uspešno sodelovanje s strankami in optimalno delovanje kolektivov. »Zaposleni v računovodskih servisih imajo nekaj, kar se ne da naučiti, to je srčnost in zavezanost poklicu,« je dodala.

Prvi dan je mag. Tina Humer, generalna direktorica Direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov na Ministrstvu za finance, spregovorila o novostih v zakonodaji. Sledila je predstavitev sodobnih načinov izpolnjevanja davčnih obveznosti s strani Petra Gruma, generalnega direktorja Finančne uprave RS. V nadaljevanju je sledilo predavanje odvetnika, katera kolektivna pogodba zavezuje podjetje (če ga ne zavezuje nobena kolektivna pogodba).

S konkretnimi rešitvami in primeri iz prakse smo se seznanili skozi mite in resnice o promociji zdravja na delovnem mestu ter s sodno prakso Upravnega sodišča RS s področja davčnega postopka in nadzornih postopkov.

Prvi dan smo zaključili s pregledom pomembnejših sprememb SRS 3 in finančnimi naložbami za leto 2024.

Drugi dan kongresa bodo predstavljena pravila DDV pri prodaji in najemu nepremičnin, vključno s pravili za uporabo nepremičnin in obračunom DDV. Skozi pravni, računovodski in davčni vidik se bomo seznanili z opozorili in napakami pri zaposlovanju invalidov.

Predstavljeno bo lastništvo zaposlenih kot relevantna alternativa za načrtovanje nasledstva v podjetjih ter o prihodnosti digitalnega evra.

Urša Trebušak bo kongres zaključila z motivacijskim predavanjem o samozavesti. Poudarila bo pomen pravilne komunikacije z lastnim umom za dosego boljših rezultatov in večje samozavesti.

Poleg bogatega izobraževalnega programa bodo organizatorji podelili tudi certifikate Strokovni vodja računovodskega servisa.

Kongres tudi letos poteka z nekaj dobrodelne note, saj bo ZRS od vsake plačane kotizacije projektu Botrstvo donirala 5 eurov in s tem pomagala narisati še več nasmehov na otroške obraze. 

Več informacij o kongresu je objavljenih na spletni strani: https://kongres-zrs.gzs.si/

 

Dodatne informacije:

Polonca Podgoršek, direktorica GZS – Zbornice računovodskih servisov

tel.: 01 5898 316

e-pošta: zrs@gzs.si

 


Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.