Kongres izvajalcev računovodskih storitev

Novice


26. Kongres izvajalcev računovodskih storitev v besedi in sliki

26. Kongres izvajalcev računovodskih storitev je potekal 10. in 11. oktobra 2024 v Kongresnem centru Thermana Laško.

 

Na tradicionalnem kongresu, z rdečo nitjo »Računovodstvo smo Ljudje«, se je v kongresnem centru zbralo 382 udeležencev.


 

 

Za plesni uvod v prvi kongresni dan sta poskrbela plesalca Acro Connection.


 


Letošnji kongres sta s svojima govoroma odprla predsednik ZRS Aleksander Štefanac in generalna direktorica Gospodarska zbornica Slovenije, Vesna Nahtigal.


Aleksander Štefanac, predsednik ZRS, je uvodoma poudaril: »Slogan ‘Računovodstvo smo ljudje’ nas ozavešča, da računovodstvo ni zgolj zbiranje in beleženje podatkov. Gre za globoko razumevanje finančnega zdravja podjetja, za strateško svetovanje in za umetnost pretvarjanja številk v uporabne informacije, ki omogočajo rast in stabilnost organizacij. V današnjem svetu hitrih sprememb, digitalizacije in avtomatizacije se pogosto sprašujemo, ali tehnologija nadomešča našo vlogo. Toda odgovor je preprost – tehnologija je le orodje, ki olajša naše delo, a nikoli ne more nadomestiti našega človeškega pristopa, presoje in empatije.«

 

Generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal je v govoru poudarila, da je Kongres IRS največji tovrsten dogodek v Sloveniji. Povedala je tudi, da je človeški dejavnik ključnega pomena za kakovostno izvajanje računovodskih storitev, uspešno sodelovanje s strankami in optimalno delovanje kolektivov. »Zaposleni v računovodskih servisih imajo nekaj, kar se ne da naučiti, to je srčnost in zavezanost poklicu,« je dodala.

 

 


Za nemoten potek Kongresa je ponovno skrbela moderatorka Erika Kostanjšek.


 

S strokovnim delom Kongresa je pričela mag. Tina Humar, generalna direktorica Direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov na Ministrstvu za finance, s predstavitvijo najnovejših usmeritev v zakonodaji.


Peter Grum, generalni direktor FURS, je predstavil sodobne načine izpolnjevanja davčnih obveznosti. Izpostavil je poenostavljanje poslovanja zavezancev in drugih deležnikov s Finančno upravo RS ter razvoj naprednih elektronskih rešitev.

 

 


Za diamantnega sponzorja AccountingBox je Računovodski standup: Recesija? Ni problema! izvedel stand-up komik Aleš Novak.


 

 

O zapletenostih, povezanih s kolektivnimi pogodbami v podjetjih je v predavanju Katera kolektivna pogodba zavezuje podjetje (če ga ne zavezuje nobena kolektivna pogodba)? govoril odvetnik Miha Šercer, in opozoril na pomembnost pravilne implementacije teh določil v poslovne sisteme.


 

 

Drugo sponzorsko predavanje: Čista 10ka! je izvedla Maja Meža iz Mega M d.o.o. 


 

 

Po kosilu nam je Marija Tomc Muc, Bonus akademija d.o.o., v prispevku Miti in resnice o promociji zdravja na delovnem mestu, predstavila davčna in računovodska pravila na tem področju, povzela najboljše prakse in odgovorili na aktualna vprašanja.

 

Andrej Železnik in Miha Bernik sta za diamantnega sponzorja Positiva rešitve d.o.o. predstavila Positivne rešitve za pozitiven marec.

 

 


V minutkah za zdravje se nam je pridružil Cene Prevc, nekdanji smučarski skakalec, ki zdaj navdušuje kot stand-up komik. S predavanjem Smeh je pol zdravja je razgibal in osvežil naše misli.


 

 

Mag. Jožica Češnovar, višja sodnica, oddelek javne finance Upravnega sodišča RS, je predstavila sodno prakso Upravnega sodišča RS s področja davčnih in nadzornih postopkov. Predavanje je bilo še posebej koristno za tiste, ki se v praksi srečujejo z inšpekcijskimi in drugimi nadzornimi postopki.


 

 

Diamantna sponzorja Datalab SI d.o.o. in Skupina Stroka.si sta izvedla skupno predavanje z naslovom Računovodstvo prihodnosti: kako se lotevajo drugi in zakaj jim uspeva. Predavali sta Manja Vukovič iz Datalab Slovenija in Romana Lesjak iz Skupina stroka.si.


 

 

Po odmoru nam je novo rešitev diamantnega sponzorja eDriver Solutions, d.o.o., s predavanjem: Kronos in Kairos: zakaj je minuta vrednejša od ure? predstavil Rok Slama.


 

 

Prvi dan kongresa smo zaključili s predavanjem Pregled pomembnejših sprememb SRS 3 – Finančne naložbe za leto 2024 predavateljice mag. Andreje Mušič, iz Zveze RFR.


 

Presenečenje večernega sprejema, pevko Ditko,  je omogočil diamantni sponzor MEGA M d.o.o.


 

 

Kot moderatorka večera nas je letos prvič nagovorila Simona Luzar, članica UO ZRS. Na odru se ji je pridružil dolgoletni moderator Neven Škrokov, član ZRS.


 
 
 

 

Ob večerji nas je nagovoril predstavnik  sponzorja večerne vinske spremljave, Vinske kleti Metlika.


 

 

Po večerji je sledila svečana podelitev 2 certifikatov novim Strokovnim vodjem računovodskega servisa. Podelila sta jih predsednik ZRS Aleksander Štefanac in predsednica izpitne komisije ter podpredsednica ZRS, Ksenija Prosen.


 

 

Predstavniki diamantnih sponzorjev so nagovorili udeležence, moderatorka pa se je zahvalila sponzorjem, ki so nas spremljali na našem osrednjem dogodku.

 

Večer smo zaključili z glasbeno skupino Deja vu band ter zabavo.


 

 

Drugi kongresni dan je otvorila mag. Tanja Urbanija, BDO svetovanje d.o.o., s predavanjem DDV in nepremičnine in razložila pravila pri prodaji in najemu nepremičnin, vključno s pravili za uporabo nepremičnin in obračunom DDV.

 

Peter Slapšak, predstavnik diamantnega sponzorja Elementum d.o.o., nam je v sponzorskem predavanju osvetlil kako sta lahko zlato in srebro inovativna oblika nagrajevanja zaposlenih.


 

 

Simona Štravs, davčna svetovalka in častna članica ZDSS je opozorila na napake pri zaposlovanju invalidov. Poudarila je pomembnost pravilnega obračuna prispevkov in dohodnine ter uveljavljanje olajšav za zaposlovanje invalidov.

 

 


Po odmoru je Tilen Božič predstavil lastništvo zaposlenih kot relevantno alternativo za načrtovanje nasledstva v podjetjih in poudaril, da ta pristop postaja vse bolj priljubljen v ZDA in EU ter bi lahko bil koristen tudi za slovenska podjetja.

 

Izzive in priložnosti financiranja pri trajnostnem prehodu podjetij je predstavil mag. Iztok Pustatičnik, sodelavec za razvoj poslovanja v NLB d.d., našega ekskluzivnega sponzorja bank.


 

 

Dr. Marko Pahor, viceguverner Banke Slovenije je govoril o prihodnosti digitalnega evra. Predstavil je potencialne spremembe, ki jih bo uvedba digitalne valute prinesla, ter poudaril, da odločitev o uvedbi še ni dokončna.


 

 

Po kosilu je Urša Trebušak kongres zaključila z motivacijskim predavanjem Zbudimo samozavest v sebi. Poudarila je pomen pravilne komunikacije z lastnim umom za dosego boljših rezultatov in večje samozavesti.

 

Zaključno besedo kongresa je imel Aleksander Štefanac, predsednik ZRS, ki se je zahvalil vsem udeležencem in predavateljem 26. Kongresa izvajalcev računovodskih storitev.


 

 

Udeleženci kongresa so se z aplavzom zahvalili Upravnemu odboru ZRS ter sodelavcem soorganizatorja kongresa Proevent d.o.o. za odlično izveden kongres.


 

 

Zahvaljujemo se vsem udeležencem letošnjega kongresa. Hvaležni smo predavateljem, ki so s svojimi strokovnimi prispevki dopolnili naše znanje. Zahvala gre tudi Eriki Kostanjšek za moderiranje ter glasbeni skupini Deja vu band, ki so poskrbeli za prijetno zabavo in sprostitev. Nenazadnje se zahvaljujemo še soorganizatorju dogodka Proevent d.o.o.

 

Hvala sponzorjem, ki so omogočili naš 26. Kongres in popestrili obkongresno dogajanje pred veliko dvorano:

 

Ekskluzivni sponzor bank:

NLB d.d. 

 

Diamantni sponzorji:

Elementum d.o.o.

eDriver Solutions, d.o.o.

Krik Aksum d.o.o.  skupaj z Vzajemno zdravstveno zavarovalnico in Zavarovalnico Sava

Datalab SI d.o.o. in Skupina Stroka.si

Mega M d.o.o.

Positiva rešitve d.o.o.

Pronet, Kranj, d.o.o. 

 

Zlati sponzorji:

Bilban d.o.o.

Davčna hiša Bilans d.o.o. (SuperDavki.com)

E-računi d.o.o.

Grant Thornton Consulting d.o.o.

Izterjava d.o.o.

Lexpera d.o.o.

Pošta Slovenije d.o.o.

Reisswolf d.o.o.

Seyfor d.o.o.

Soluma d.o.o.

Tax-fin-lex d.o.o.

Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije

Telemach Slovenija d.o.o.

 

Srebrna sponzorja:

ZZI d.o.o. (bizBox)

VŠR-Visoka šola za računovodstvo in finance

 

Sponzor registracije: ZZI d.o.o. (bizBox)

Sponzor kongresnih gradiv: Grant Thornton Consulting d.o.o.

Sponzor večernega presenečenja: Mega M d.o.o.

Medijski partner: Glas gospodarstva

Sponzor sprostitve: Harmonia.si, masaže

Sponzor ličenja: Paese

Sponzor osvežitve: Vitamin Well

Sponzor osvežitve: eDriver Soutions, d.o.o.

Sponzor lepote: Kahne kozmetika

Sponzor varnosti: deSirel

Sponzor jeseni: Pronet Kranj, d.o.o. (AccountingBox)

Sponzor pozitivnih vibracij: Sun of art

Sponzor večerne vinske spremljave: KZ Metlika


Materialni sponzorji:

Barcaffe

Eterika

BeLife

Leone

Merci

Računovodja.com

Fruštek

Patrizia

Soria Natural

Lisca


Nasvidenje naslednje leto na 27. Kongresu izvajalcev računovodskih storitev!

 

Foto: Tadej Kreft

Video: Marko Arandjelović

 

Fotogalerija >>>

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.