Kongres izvajalcev računovodskih storitev

Novice


Arhiv: 25. Kongres izvajalcev računovodskih storitev v besedi in sliki

Jubilejni 25. Kongres izvajalcev računovodskih storitev je potekal 5. in 6. oktobra 2023 v Kongresnem centru Thermana Laško.

Na tradicionalnem kongresu, z rdečo nitjo »Pogled v prihodnost«, se je v kongresnem centru zbralo 392 udeležencev.


 

Dogodek se je pričel z nastopom violinistke Maše Golob.

 

Kongres sta s pozdravnim govorom slavnostno otvorila Aleksander Štefanac, predsednik Zbornice računovodskih servisov in Vesna Nahtigal, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije.

 

Aleksander Štefanac, predsednik ZRS, je uvodoma poudaril, da tako »kot v vseh sektorjih, je tudi pri nas eden glavnih izzivov poslovanja pomanjkanje kvalitetnega kadra, še posebej naprednega in ambicioznega mlajšega kadra, ki bi nadaljeval računovodski posel ...« Meni, da morajo delo in razumevanje novih generacij prilagoditi ustreznemu ravnovesju in duševnemu zdravju, da bi se tudi za računovodje izboljšalo ravnovesje med delom in zasebnim življenjem. »Računovodje moramo stalno prednjačiti pred novimi praksami, ter ponuditi storitve, ki najbolj ustrezajo interesom strank … Prihodnost računovodstva pripada tistim, ki smo se pripravljeni prilagoditi in stopiti korak naprej,« je še dodal. Ob koncu pa je še dejal, da bo GZS – Zbornica računovodskih servisov 5 evrov od vsake plačane kotizacije udeležencev kongresa nakazala na račun Zavoda Mirno morje Slovenija, ki je partner projekta Mirno morje, najuspešnejšega socialnega pedagoškega projekta v Evropi za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih okolij, otroških in mladinskih domov, ter ustanov za otroke z motnjami v telesnem in duševnem razvoju.


 

 

»Zaposleni v računovodskih servisih ste prav v največjih krizah izkazali moč svojega znanja in pomen strateškega svetovanja. Vsi, ki smo bili kakorkoli primorani odzivati se na hitro spreminjajočo zakonodajo, znamo ceniti strokovna pojasnila in nasvete pri izvedbi predpisov v praksi. Računovodski servisi ste s svojim strokovnim svetovanjem pomembno vplivali na ustrezne odločitve številnih malih in srednjih podjetij in prispevali k širjenju koristnih računovodskih informacij v gospodarstvu,« je dejala generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal, in dodala, da je to dokaz več, da so računovodski servisi pomemben dejavnik gospodarstva in soustvarjalci gospodarskega napredka podjetnikov. Pri tem je izpostavila, da jim narava dela ne dovoljuje stopicanja na mestu, saj spremembe zakonodaje, novi standardi poročanja, ki se nanašajo tudi na področje trajnosti, in še mnogi drugi izzivi terjajo nenehno izobraževanje in sledenje novostim.


 

 

Za nemoten potek Kongresa je skrbela moderatorka Erika Kostanjšek.


 

 

S strokovnim delom Kongresa je pričela mag. Tina Humar iz Ministrstva za finance s predstavitvijo Novosti v zakonodaji – usmeritve.


 

 

Pregled sprememb in dopolnitev Slovenskih računovodskih standardov 2024 je predstavil Mihael Kranjc, SAŠA d.o.o.


 

 

Za diamantnega sponzorja AccountingBox je predavanje Sestavine uspeha izvedel bivši smučarski šampion Jure Košir.


 

 

Evidenca o izrabi delovnega časa ni novost je poudarila Tanja Bohl, Odvetniška pisarna Bohl, d.o.o.


 

 

Janja Praznik, APO Accounting d.o.o. in Toni Žužek, Datalab SI d.o.o. sta predstavila Kako v treh korakih digitalizirati ključne procese v računovodskem servisu?      


 
   

Med odmorom so si udeleženci v kongresni dvorani lahko ogledali razstavo fotografij preteklih 24-ih kongresov.


 

 

V luči rdeče niti letošnjega dogodka »Pogled v prihodnost« pa so bile letošnje kongresne torbice narejene iz zavrženih avtomobilskih pasov.


 

 

Pred kosilom je Marija Tomc Muc, Bonus akademija d.o.o predavala o izkušnjah in izzivih pri koriščenju davčnih olajšav po Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb.   

  

 
      

Sponzorsko predavanje Uroša Lebna, Seyfor d.o.o. je bilo prav posebno: Prelet brez besed.


 

 

V minutkah za zdravje je Miha Krušič, koreograf, scenarist, režiser govoril o stresu in sprostitvi na delovnem mestu.


 

 

Aktualna stališča sodne prakse s področja urejanja delovnopravnih razmerij je živahno predstavila Tamara Kek, Odvetniška pisarna Tamara Kek in partnerji d.o.o.


 

 

Sledilo je sponzorsko predavanje z Andrejem Boštjančičem, Softnet d.o.o. z naslovom: Kako zagotoviti neprekinjeno delovanje telekomunikacijskih storitev.



 

Prvi dan kongresa je s predavanjem o računovodski in davčni obravnavi upravljanja terjatev sklenila Ksenija Prosen, Rocon d.o.o.


 

 

Za osvežilne cocktaile pred večerjo je poskrbel sponzor Softnet d.o.o., presenečenje večernega sprejema pa je omogočil sponzor Pronet, Kranj, d.o.o. Navdušil nas je Klemen Slakonja kot interpret in moderator večera.


     
     
   

 

Po večerji je sledila svečana podelitev 3 certifikatov novim Strokovnim vodjem računovodskega servisa. Podelila sta jih je generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal in predsednik ZRS Aleksander Štefanac.


     

Podeljene so bile 3 zahvale udeležencem, za sodelovanje na 25-ih Kongresih izvajalcev računovodskih storitev s strani predsednika ZRS Aleksandra Štefanca.


       

Dodatno so bile podeljene zahvale bivšima članoma Upravnega odbora ZRS za prispevek k razvoju dejavnosti in aktivno ter angažirano delo v mandatih Upravnega odbora Zbornice računovodskih servisov in zahvala moderiranju preteklih kongresov Nevenu Škrokovu.


     

 

Predstavniki diamantnih sponzorjev so nagovorili udeležence, moderator pa se je zahvalil sponzorjem, ki so nas spremljali na našem osrednjem dogodku.

 

Večer smo zaključili z glasbeno skupino Mambo Kings ter zabavo.

 

Drugi kongresni dan je otvoril legendarni poznavalec DDV mag. Damijan Špes s predavanjem 7 veličastnih (evropsko sodno prakso s področja DDV).


 

 

Uroš Žohar, Intera d.o.o. je v sponzorskem predavanju osvetlil optimizacijo računovodskih opravil z uporabo sistema CRM.


 

 

Računovodska obravnava poslov, ki jih organizacije sklepajo po spletu nam je predstavila mag. Andreja Mušič, Zveza RFR.


 

 

Po odmoru je bilo predstavljeno Računovodstvo v dobi trajnostnih sprememb: Sledenje evoluciji poročanja s strani Maje Šoba in Aleksandra Mavca, BE-terna d.o.o.


 

 

Novosti in trendi na področju negotovinskega plačevanja - kje smo in kam gremo? je podala mag. Nataša Tomc Jovović, poslovna direktorica za poslovanje s prodajnimi mesti in bankomati iz NLB d.d., našega ekskluzivnega sponzorja bank.


   

 

Irena Kamenščak, BDO svetovanje d.o.o. je v nadaljevanju predavala o Čezmejnem izvajanju storitev v loči novega ZČmIS-1.



 

Po kosilu je dr. Sanela Banović Peresciutti  navdušila z motivacijskim predavanjem o komunikaciji, odnosih, zaupanju in hiši zdravja.


 

 

Zaključno besedo kongresa je imel Aleksander Štefanac, predsednik ZRS, ki se je zahvalil vsem udeležencem in predavateljem 25. Kongresa izvajalcev računovodskih storitev.

Udeleženci kongresa so se z aplavzom zahvalili Upravnemu odboru ZRS za odlično izveden kongres.


Zahvaljujemo se vsem udeležencem letošnjega kongresa in ponosni smo, da so letos s svojo udeležbo prispevali v mozaik družbene odgovornosti, saj bo ZRS od vsake kotizacije nakazala 5,00 evrov na račun Zavoda Mirno morje, najuspešnejši socialno pedagoški projekt v Evropi za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih okolij, otroških in mladinskih domov, ter ustanov za otroke z motnjami v telesnem in duševnem razvoju.


 

 

Hvaležni smo predavateljem, ki so s svojimi strokovnimi prispevki dopolnili naše znanje. Zahvala gre tudi Eriki Kostanjšek za moderiranje ter glasbeni skupini Mambo kings, ki so poskrbeli za prijetno zabavo in sprostitev. Nenazadnje se zahvaljujemo še soorganizatorju dogodka Proevent d.o.o.

 

Hvala sponzorjem, ki so omogočili naš 25. Kongres in popestrili obkongresno dogajanje pred veliko dvorano (našteti so po abecednem vrstnem redu):

 

Ekskluzivni sponzor bank:

NLB d.d.

 

Diamantni sponzorji:

Datalab SI d.o.o.

Intera d.o.o.

Mega M d.o.o.

Pronet, Kranj, d.o.o. (Accountingbox)

Seyfor d.o.o.

Softnet d.o.o.

 

Zlati sponzorji:

Bilban d.o.o.

Coface d.o.o.

Davčna hiša Bilans d.o.o. (SuperDavki.com)

Elementum, d.o.o.

E-računi d.o.o.

Grant Thornton Consulting d.o.o.

Izterjava d.o.o.

Krik Aksum d.o.o.

Lexpera d.o.o. (Find-Info)

Optiprint d.o.o.

Tax-fin-lex d.o.o.

Triglif d.o.o.

Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije


Srebrni sponzorji:

Crystal d.o.o.

Delight d.o.o.

IKMA Sebastjan Lipovšek s.p.

VŠR-Visoka šola za računovodstvo in finance

ZZI d.o.o.

 

Sponzor registracije: ZZI d.o.o.

Sponzor cocktail sprejema: Softnet d.o.o.

Sponzor presenečenja večernega sprejema: PRONET, Kranj, d.o.o. (AccountingBox)

 

Sponzorja kongresnih gradiv:

Grant Thornton Conculting d.o.o.

Magma d.o.o.

 

Sponzor 25 let: J.P. Chenet

Sponzor vina: Jeruzalem Ormož

Sponzor energije: Medex

Sponzor lepote: Afrodita

Sponzor ličenja: Paese

Sponzor sprostitve: Harmonia.si, masaže

Sponzor osvežitve: Vitamin Well

Sponzor osvežitve: Strim Plus

Sponzor varnosti: Durex

 

Materialni sponzorji:

Merci

Pigo

Računovodja.com

Soria Natural

Srečomobil

Violeta

Karbonair

 

Medijski partner: Glas gospodarstva


Nasvidenje naslednje leto na 26. Kongresu izvajalcev računovodskih storitev!


Video utrinki 25. Kongresa IRS in 16. Zbora članov ZRS


 

Foto: Tadej Kreft

Video: Marko Arandjelović

 

Fotogalerija >>>


Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.