Kongres izvajalcev računovodskih storitev

Novice


Arhiv: 23. Kongres izvajalcev računovodskih storitev v besedi in sliki

23. Kongres izvajalcev računovodskih storitev je potekal 7. in 8. oktobra 2021 v Kongresnem centru Thermana Laško.

 

Na tradicionalnem kongresu se je v kongresnem centru zbralo 290 udeležencev.





Kongres sta s pozdravnim govorom slavnostno otvorila Aleksander Štefanac, predsednik Zbornice računovodskih servisov in mag. Aleš Cantarutti, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije.

 

Aleksander Štefanac, predsednik ZRS, je vsem prisotnim izrekel dobrodošlico na 23. tradicionalnem kongresu. V uvodnem nagovoru 280 udeležencev je poudaril: »Izvajalci računovodskih storitev res nismo bili v prvih vrstah reševanja zdravstvene krize, kot je bilo zdravstveno osebje. Je bilo pa na nas veliko breme reševanja težav podjetnikov zaradi ukrepov za zajezitev epidemije, breme, na katerega res nismo bili pripravljeni. Računovodje imamo ogromno znanja in izkušenj, znamo pomagati k poslovnemu uspehu naših strank. Poklic računovodje je lep, a ne pod takimi pogoji. Ne v sistemu, kjer vladajo slabo napisana zakonodaja, nerazumna in nasprotujoča si mnenja ter tolmačenja, neživljenjski roki. Uporabniki naših storitev so se znašli pred težavami, niso vedeli, kaj storiti. Mi smo bili tisti, ki smo podjetnikom predstavili možnosti koriščenja ukrepov in jim pomagali pridobiti pomoč, preračunavali in preverjali, ali izpolnjujejo pogoje. Nismo bili le računovodje, knjigovodje, velikokrat smo bili tudi psihologi, tolažniki, arbitri, saj je bilo vsem težko. Delali smo cele dneve, pod velikim pritiskom. Nenazadnje smo tudi mi zbolevali zaradi covida. Ker so v naši dejavnosti zaposlene predvsem ženske, so trpele tudi naše družine in otroci. Zato najprej hvala vsem, ki ste danes tukaj, za vaše izjemno delo v preteklem letu. Vsi skupaj smo pokazali, da zmoremo tudi v tako zahtevnih razmerah. Verjamem, da bomo izzive, ki nas še čakajo, lažje reševali, saj nas je preteklo obdobje dobro pripravilo nanje. Pri tem lahko računate na ZRS kot stanovsko organizacijo, ki skrbi za razvoj računovodske stroke, ki povezuje in opolnomoči izvajalce računovodskih storitev.«

 


Mag. Aleš Cantarutti, generalni direktor GZS
, je v pozdravnem nagovoru dejal, da je »dejavnost izvajalcev računovodskih storitev včasih spregledana. Ste kot motor v avtu, ki ga ni videti. Če motor ne deluje dobro, se avto ne premika naprej. Tak je pomen izvajalcev računovodskih storitev, da gre celotno gospodarstvo naprej po predpisanih pravilih.« Zahvalil se je za opravljeno zahtevno delo v covid razmerah, ki je terjalo ogromno iznajdljivosti in neprespanih noči. Pri tem je svojo vlogo in podporo odigrala tudi Gospodarska zbornica Slovenije in Zbornica računovodskih servisov. »Poslušali smo svoje člane, oblikovali skupna mnenja in jih posredovali odločevalcem. To bomo delali še naprej,« je sklenil.

 


Za nemoten potek Kongresa je skrbela moderatorka Erika Kostanjšek.

 


S strokovnim delom Kongresa je pričela mag. Tina Humar, generalna direktorica Direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov na Ministrstvu za finance, s predstavitvijo izzivov na področju davčne politike.



Dr. Katja Triler Vrtovec, državna sekretarka za področje debirokratizacije je predstavila Projekt vzpostavitve Uradnega registra Republike Slovenije. Gre za nosilni projekt prvega paketa debirokratizacije, katerega namen je vzpostaviti register uradno prečiščenih besedil državnih predpisov v Sloveniji.


 

Slavko Frelih, direktor operative in Janez Vengušt, vodja digitalnih poslovnih rešitev in projektov, Pronet, Kranj, d.o.o. sta si sponzorsko predavanje zastavila nekoliko drugače in ga poimenovala Računovodski "boks".


 

Odvetnica Iva Inkret Markovinovič je govorila o poslovni goljufiji – odgovornosti za kaznivo dejanje v praksi. Preko primerov je pojasnila kdo, kdaj in kako ga lahko stori oz. kdaj je storilec odgovoren in kdaj ni. Podala je praktične nasvete za vsakodnevno poslovanje.


 

Po kosilu je Ksenija Prosen iz Rocon d.o.o.  predavala o evidentiranju prihodkov in vplivu na kazalnike. Pravilno evidentiranje prihodkov ima namreč vpliv tako na poslovni izid podjetja kot tudi na davčno osnovo.


 

Po odmoru je sledilo sponzorsko predavanje SAOP z izvirnim naslovom: Kako po nesreči ustanoviti plesni klub?. Predaval je Uroš Leban, direktor prodaje in marketinga.


 

O praktični uporabnosti in pasteh analize bilanc s pomočjo nekaterih najpogostejših kazalnikov sta predavala Marija Tomc Muc iz Bonus akademija d.o.o. in Rade Obradović, Rocon d.o.o., Poslovno svetovanje, Rade Obradović, s.p.




 

Dr. Rok Bojanc iz ZZI d.o.o. nam je v nadaljevanju predstavil, kaj predlog novega zakona o izmenjavi e-računov predstavlja za podjetja.

 


Sledilo je kratko predavanje sponzorja HALCOM d.d. Direktorica produktnega managementa Andreja Črešnar Šum in Ljiljana Babić, produktna vodja, sta nam predavali o tem, kako povečati varnost in zadovoljstvo poslovanja naših strank.


 

Prvi dan kongresa je s predavanjem o opravljanju dela v tujini skozi davčni in pravni vidik sklenila mag. Sabina Lamut iz LamutS d.o.o.


 

Član UO ZRS Neven Škrokov nas je kot moderator popeljal skozi večerni del prvega dne Kongresa.


 

Presenečenje večera je omogočil sponzor Pronet, Kranj, d.o.o., navdušili sta nas 2 točki akrobatov.


Akrobata Filip in Blaž, F&B Acrobatics 

Sledila je večerja ter svečana podelitev 3 certifikatov novim Strokovnim vodjem računovodskega servisa. Podelil jih je Aleksander Štefanac, predsednik ZRS.







Predstavniki diamantnih sponzorjev so nagovorili udeležence, Neven Škrokov pa se je zahvalil sponzorjem, ki so nas spremljali na našem osrednjem dogodku.


Mega M d.o.o.

Pronet, Kranj d.o.o.

Saop d.o.o.

Dan smo zaključili s koncertom Mambo Kingsov in zabavo.

 

Drugi dan se je začel z nekoliko drugačno tematiko. Aljoša Bagola, slovenski kreativni direktor in avtor knjižne uspešnice "Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke", je predaval o tem, kako biti v redu. Govoril je o vzorcih delovanja, ki vodijo v izčrpanost in izgorelost ter nato predstavil svoje izkušnje s slednjo.


 

V preteklem letu je COVID-19 v računovodskih izkazih družb povzročil kar nekaj dogodkov, ki so pod vprašaj postavili pravilnost knjiženja povsem običajnih dogodkov kot je pripoznanje stroška plač. Zaradi tega je mag. Andreja Bajuk Mušič iz Zveze RFR udeležencem predavala o računovodskem in davčnem vidiku popravljanja teh COVID-nih napak.


 

Sledilo je predavanje z naslovom: Pogled naprej. Kaj nas čaka po COVID obdobju?, sponzorja Datalab SI d.o.o. Predaval je Andrej Mertelj, izvršni direktor.


 

Tamara Kek iz Odvetniške pisarne Tamara Kek in partnerji d.o.o. je v nadaljevanju predavala o obdavčitvi dednopravnih pogodb in dedovanja. V predavanju je predstavila dednopravne pogodbe civilnega prava in njihove učinke na davčnem področju.


 

Predavanje z naslovom: Pogled banke na poslovanje mikro podjetij, je podala Katja Sagadin iz podjetja NLB d.d., našega ekskluzivnega sponzorja bank.


 

DDV novosti in novejšo sodno prakso ter napovedane spremembe v 2022 nam je predstavila mag. Tanja Urbanija iz BDO svetovanje d.o.o.


 

Zaključno besedo kongresa je imel Aleksander Štefanac, predsednik ZRS, ki se je zahvalil vsem udeležencem in predavateljem 23. Kongresa izvajalcev računovodskih storitev.

Udeleženci kongresa so se z aplavzom zahvalili Upravnemu odboru ZRS za odlično izveden kongres.


 

Zahvaljujemo se vsem udeležencem letošnjega kongresa. Hvaležni smo predavateljem, ki so s svojimi strokovnimi prispevki dopolnili naše znanje. Zahvala gre tudi Eriki Kostanjšek in Nevenu Škrokovu za moderiranje ter Mambo Kingsom, ki so poskrbeli za prijetno zabavo in sprostitev. Nenazadnje se zahvaljujemo še soorganizatorju dogodka Proevent d.o.o.

 

Hvala sponzorjem, ki so omogočili naš 23. Kongres in popestrili ob kongresno dogajanje pred veliko dvorano (našteti so po abecednem vrstnem redu):

 

Ekskluzivni sponzor bank:

NLB d.d.

 

Diamantni sponzorji:

Datalab SI d.o.o.
Halcom d.o.o.

Mega M d.o.o.

Pronet, Kranj, d.o.o. 

Saop d.o.o.

 

Zlati sponzorji:

Coface d.o.o.

Davčna hiša Bilans d.o.o.

Grant Thornton d.o.o.

Krik Aksum d.o.o.

Lexpera d.o.o.

Tax-Fin-Lex d.o.o.

 

Srebrni sponzorji:

IKMA Sebastjan Lipovšek s.p.

Verlag Dashofer, založba, d.o.o.
VŠR

Sponzor registracije: ZZI d.o.o.

Sponzor večernega presenečenja:  Pronet, Kranj, d.o.o.

Sponzor dobrega počutja:  BB BIO.SI d.o.o.

Sponzor kongresnih materialov: Magma poslovna darila, d.o.o.

Sponzor lepote: Paese cosmetics 

Medijski partner: Glas gospodarstva

Sponzor varnosti: Durex 


Nasvidenje naslednje leto na 24. Kongresu izvajalcev računovodskih storitev!
Rezervirajte si termin od 6. do 7. oktobra 2022!

Video utrinki 23. Kongresa IRS in 14. Zbora članov ZRS


Foto in video: Kraftart

 

Fotogalerija >>

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.