Kongres izvajalcev računovodskih storitev

Novice


Arhiv: Sporočilo medijem: 23. Kongres izvajalcev računovodskih storitev: Skupaj ustvarjamo prakso brez ovir

Laško, 7. oktober 2021 -  280 udeležencev se danes in jutri udeležuje 23. Kongresa izvajalcev računovodskih storitev v organizaciji GZS - Zbornice računovodskih servisov. Gre za največji in najpomembnejši izobraževalni in družabni dogodek računovodske stroke v Sloveniji. Predavatelji z raznovrstnih področij svoje znanje, izkušnje in ideje delijo z udeleženci iz različnih podjetij in računovodskih servisov. Kongres tudi letos poteka pod posebnimi varnostnimi pogoji za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19.

Kot temo srečanja so si organizatorji izbrali geslo »Skupaj ustvarjamo prakso brez ovir«. Uporabniki storitev namreč že kar nekaj časa od izvajalcev računovodskih storitev ne pričakujejo le »knjiženja« in računovodskega spremljanja njihovega poslovanja, ampak potrebujejo tudi vsebinsko podporo na področju strateškega razmišljanja ter postavitvi ciljev razvoja podjetja. Zaradi tega bodo predavatelji z različnih področij delili svoje znanje in izkušnje, ki bodo nadgradil znanje za prakso udeležencev kongresa.

 

Kongres sta s pozdravnim govorom slavnostno otvorila Aleksander Štefanac, predsednik Zbornice računovodskih servisov, in mag. Aleš Cantarutti, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije.

 

Aleksander Štefanac, predsednik ZRS, je vsem prisotnim izrekel dobrodošlico na 23. tradicionalnem kongresu. V uvodnem nagovoru 280 udeležencev je poudaril: »Izvajalci računovodskih storitev res nismo bili v prvih vrstah reševanja zdravstvene krize, kot je bilo zdravstveno osebje. Je bilo pa na nas veliko breme reševanja težav podjetnikov zaradi ukrepov za zajezitev epidemije, breme, na katerega res nismo bili pripravljeni. Računovodje imamo ogromno znanja in izkušenj, znamo pomagati k poslovnemu uspehu naših strank. Poklic računovodje je lep, a ne pod takimi pogoji. Ne v sistemu, kjer vladajo slabo napisana zakonodaja, nerazumna in nasprotujoča si mnenja ter tolmačenja, neživljenjski roki. Uporabniki naših storitev so se znašli pred težavami, niso vedeli, kaj storiti. Mi smo bili tisti, ki smo podjetnikom predstavili možnosti koriščenja ukrepov in jim pomagali pridobiti pomoč, preračunavali in preverjali, ali izpolnjujejo pogoje. Nismo bili le računovodje, knjigovodje, velikokrat smo bili tudi psihologi, tolažniki, arbitri, saj je bilo vsem težko. Delali smo cele dneve, pod velikim pritiskom. Nenazadnje smo tudi mi zbolevali zaradi covida. Ker so v naši dejavnosti zaposlene predvsem ženske, so trpele tudi naše družine in otroci. Zato najprej hvala vsem, ki ste danes tukaj, za vaše izjemno delo v preteklem letu. Vsi skupaj smo pokazali, da zmoremo tudi v tako zahtevnih razmerah. Verjamem, da bomo izzive, ki nas še čakajo, lažje reševali, saj nas je preteklo obdobje dobro pripravilo nanje. Pri tem lahko računate na ZRS kot stanovsko organizacijo, ki skrbi za razvoj računovodske stroke, ki povezuje in opolnomoči izvajalce računovodskih storitev.«

 

Mag. Aleš Cantarutti, generalni direktor GZS, je v pozdravnem nagovoru dejal, da je »dejavnost izvajalcev računovodskih storitev včasih spregledana. Ste kot motor v avtu, ki ga ni videti. Če motor ne deluje dobro, se avto ne premika naprej. Tak je pomen izvajalcev računovodskih storitev, da gre celotno gospodarstvo naprej po predpisanih pravilih.« Zahvalil se je za opravljeno zahtevno delo v covid razmerah, ki je terjalo ogromno iznajdljivosti in neprespanih noči. Pri tem je svojo vlogo in podporo odigrala tudi Gospodarska zbornica Slovenije in Zbornica računovodskih servisov. »Poslušali smo svoje člane, oblikovali skupna mnenja in jih posredovali odločevalcem. To bomo delali še naprej,« je sklenil.

S strokovnim delom Kongresa je pričela mag. Tina Humar,
 generalna direktorica Direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov na Ministrstvu za finance s predstavitvijo Izzivov na področju davčne politike.

Dr. Katja Triler Vrtovec, državna sekretarka za področje debirokratizacije, je predstavila Projekt vzpostavitve Uradnega registra Republike Slovenije. Gre za nosilni projekt prvega paketa debirokratizacije, katerega namen je vzpostaviti register uradno prečiščenih besedil državnih predpisov v Sloveniji.

 

Odvetnica Iva Inkret Markovinovič je predstavila kaznivo dejanje poslovne goljufije ter nato preko primerov pojasnila kdo, kdaj in kako ga lahko stori oz. kdaj je storilec odgovoren in kdaj ni. Podala je praktične nasvete za vsakodnevno poslovanje.

Po kosilu je Ksenija Prosen iz Rocon d. o. o. predavala o evidentiranju prihodkov in vplivu na kazalnike. Pravilno evidentiranje prihodkov ima namreč vpliv tako na poslovni izid podjetja kot tudi na davčno osnovo.

O praktični uporabnosti in pasteh analize bilanc s pomočjo nekaterih najpogostejših kazalnikov bosta predavala Marija Tomc Muc iz Bonus akademija d.o.o. in Rade Obradović, ROCON, Poslovno svetovanje, Rade Obradović, s.p.

Dr. Rok Bojanc, ZZI d.o.o. bo v nadaljevanju predstavil, kaj predlog novega zakona o izmenjavi e-računov predstavlja za podjetja.

Prvi dan kongresa bo s predavanjem o opravljanju dela v tujini skozi davčni in pravni vidik sklenila mag. Sabina Lamut iz LamutS d.o.o.

 

Drugi dan se bo začel z nekoliko drugačno tematiko. Aljoša Bagola, slovenski kreativni direktor in avtor knjižne uspešnice "Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke", bo predaval o tem, kako biti v redu.

V preteklem letu je covid-19 v računovodskih izkazih družb povzročil kar nekaj dogodkov, ki so pod vprašaj postavili pravilnost knjiženja povsem običajnih dogodkov kot je pripoznanje stroška plač. Zaradi tega bo mag. Andreja Bajuk Mušič iz Zveze RFR udeležencem predavala o računovodskem in davčnem vidiku popravljanja teh COVID-nih napak.

Tamara Kek iz Odvetniške pisarne Tamara Kek in partnerji d.o.o. bo v nadaljevanju predavala o obdavčitvi dednopravnih pogodb in dedovanja. V predavanju bo predstavila dednopravne pogodbe civilnega prava in njihove učinke na davčnem področju.


Pogled banke na poslovanje mikro podjetij bo predstavila Katja Sagadin, predstavnica ekskluzivnega sponzorja bank NLB d.d.
             

DDV novosti in novejšo sodno prakso ter napovedane spremembe v 2022 bo predstavila mag. Tanja Urbanija iz BDO svetovanje d.o.o., kongres pa bo z zahvalo udeležencem zaključil predsednik ZRS Aleksander Štefanac.

 

Poleg bogatega izobraževalnega programa bodo organizatorji podelili tudi certifikate Strokovni vodja računovodskega servisa.

 

Več informacij o kongresu najdete na naši spletni strani: https://kongres-zrs.gzs.si/

 

Dodatne informacije:
Polonca Podgoršek, direktorica GZS - Zbornice računovodskih servisov 
tel.: 01 5898 316
e-pošta: 
zrs@gzs.si


Naši sponzorji

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.