Kongres izvajalcev računovodskih storitev

Novice


Arhiv: 22. Kongres izvajalcev računovodskih storitev v besedi in sliki

22. Kongres izvajalcev računovodskih storitev je potekal 8. in 9. oktobra 2020 v Kongresnem centru Thermana Laško.

 

Na tradicionalnem kongresu se je v kongresnem centru zbralo 220 udeležencev. Zaradi covid razmer so predavanja potekala v dveh dvoranah.


  
Kongres je s pozdravnim govorom slavnostno otvoril Aleksander Štefanac, predsednik Zbornice računovodskih servisov.

Aleksander Štefanac, predsednik ZRS je vsem prisotnim izrekel dobrodošlico na 22. tradicionalnem kongresu. Poudaril je, da se kljub trenutnim izrednim razmeram obenem dogajajo tudi največje spremembe računovodskega poklica v zadnjih 500 letih. Ključni trend v panogi je avtomatizacija računovodskih procesov. Umetna inteligenca bo olajšala rutinske delovne procese, računovodje pa se bo lahko posvetili iskanju inovativnih in kreativnih rešitev za izboljšanje poslovanja. S tem bodo postali eni ključnih poslovnih partnerjev, ki podjetjem pomagajo do uspeha. Na take spremembe se stroka lahko najbolje pripravi z bogatenjem svojega znanja, kar je tudi namen vsakoletnega Kongresa izvajalcev računovodskih storitev. V tem duhu pa se spreminja poslanstvo Zbornice računovodskih servisov, ki poleg zastopanja interesov članov ter skrbi za razvoj in prepoznavnost računovodske stroke danes ustvarja tudi celovito podporno okolje izvajalcem računovodskih storitev, dodaja vrednost vlogi računovodje, ureja regulativo računovodske dejavnosti in spodbuja digitalno transformacijo stroke. Zbornica si želi ostati viden in spoštovan sogovornik odločevalcem in oblikovalcem zakonodaje, pa tudi poslovni javnosti. Kot nosilka razvoja stroke postavlja in spoštuje standarde ter ustvarja doprinos k rasti gospodarstva, s članstvom v mednarodnih stanovskih organizacijah pa tudi sooblikuje evropski računovodski prostor. 

Za nemoten potek Kongresa je skrbela moderatorka Erika Kostanjšek. Zabavala nas je tudi z drobnimi  pozornostmi, šalami in celo telovadbo. 

S strokovnim delom Kongresa je pričel Bojan Ivanc, glavni ekonomist Gospodarske zbornice Slovenije z inovativnim predavanjem z naslovom: Krvna slika gospodarstva v letu COVID-19. Predstavil nam je pogled na poslovanje gospodarstva v 1. polletju 2020, oceno za leto 2020 in napoved za 2021. 

Mag. Tanja Urbanija iz BDO svetovanje d.o.o. je nadaljevala s predavanjem o DDV spremembah v letu 2021 ter aktualnih sodbah.

 Sledilo je kratko predavanje sponzorja Vibor d. o. o.,  Gregor Krapež in Gregor Pevec, ki sta nam odgovorila na vprašanje: Kako se znebiti pretipkavanja faktur v računovodski sistem?


    
 

Mag. Barbara Guzina iz Guzina Kavšek svetovanje d.o.o. nam je predstavila davčno pravni vidik oddelitev nepremičnin. 

Po kosilu je sledilo predavanje Ksenije Prosen iz Rocon d. o. o., ki nam je podala še računovodski vidik oddelitev nepremičnin.

 
Nestrokovno vodena prodaja podjetja je pogosto ne le neuspešna, ampak lahko celo ogrozi obstoječe poslovanje podjetja. 

Zaradi tega je Tomo Senekovič iz Borza posla, centra za spodbujanje kontinuitete podjetništva, predaval o vlogi računovodje pri ocenjevanju tržne vrednosti in prodaji podjetja.

 Sponzor AccountingBox, Pronet, Kranj, d. o. o., je predavanje zastavil nekoliko drugače in sicer s čarovniškim nastopom: Čarovnija v računovodskem vsakdanu, ki jo je izvajal Magic Aleksander.

 Po odmoru je sledilo še sponzorsko predavanje Datalab z naslovom: Kako se računovodja uspešno prilagodi na COVID situacijo. Predaval je Andrej Mertelj, izvršni direktor Datalab. 

Prvi dan kongresa je s predavanjem z naslovom: Strah – ključ za doseganje vaših sanj sklenila mag. Brigita Pirc iz podjetja BNI Slovenija. Predstavila nam je, kaj je strah, kako nas ovira in kakšna je pot, da skozi strah presežemo svoje omejitve in naredimo korake v smer doseganja naših sanj. 

Član UO ZRS Neven Škrokov nas je kot moderator popeljal skozi večerni del prvega dne Kongresa. 

Nagovoril nas je tudi Aleksander Štefanac, predsednik ZRS.
Presenečenje večera je omogočil sponzor AccountingBox, navdušila nas je Dana Avguštin, plesalka na traku.


    

 

Sledila je večerja ter svečana podelitev 5 certifikatov novim Strokovnim vodjem računovodskega servisa. Podelil jih je Aleksander Štefanac, predsednik ZRS.


          

 

Predstavniki diamantnih sponzorjev so nagovorili udeležence (Pronet, Mega M, Vibor). Neven Škrokov se je zahvalil sponzorjem, ki so nas spremljali na našem osrednjem dogodku.


          

 

Dan smo zaključili s koncertom Marka Vozlja in Mojstri.

 

     

 

Drugi kongresni dan je Marija Tomc Muc iz podjetja Bonus Akademija d. o. o. predstavila problematiko računovodske in davčne obravnave državnih pomoči. 

Tamara Kek iz odvetniške pisarne Tamara Kek in partnerji d. o. o. je govorila o delovnem času kot obvezni sestavini urejanja delovnopravnega razmerja. 

Po odmoru je Sabina Lamut iz podjetja LamutS d. o. o. predstavila vpliv sprememb ZPIZ na dvojni status upokojencev. Razpravljala je o omejitvah, prednostih ter možnih oblikah dela upokojencev skozi praktične primere. 

Predavanje z naslovom Z roko v roki skozi čase sprememb, je podal Dejan Pristovnik preko skype, iz podjetja NLB d.d., naš ekskluzivni sponzor bank. 

Po kosilu je sledilo še zadnje strokovno predavanje Mateje Babič z naslovom: Obveznosti računovodij pri prepoznavanju in poročanju o čezmejnih aranžmajih – DAC6. 

Zaključno besedo kongresa je imel Aleksander Štefanac, predsednik ZRS, ki se je zahvalil vsem udeležencem in predavateljem 22. Kongresa izvajalcev računovodskih storitev. 

Udeleženci kongresa so se z aplavzom zahvalili Upravnemu odboru ZRS za odlično izveden kongres.

 

Zahvaljujemo se vsem udeležencem letošnjega kongresa. Hvala lepa predavateljem, ki so s svojimi strokovnimi prispevki dopolnili naše znanje. Hvala Eriki Kostanjšek in Nevenu Škrokovu za moderiranje ter Marku Vozlju in Mojstrom, ki so poskrbeli za prijetno zabavo in sprostitev. Nenazadnje gre zahvala tudi se soorganizatorju dogodka Proevent d.o.o.

 

Hvala sponzorjem, ki so omogočili naš 22. Kongres in popestrili obkongresno dogajanje pred veliko dvorano (našteti so po abecednem vrstnem redu):


Ekskluzivni sponzor bank:

 Diamantni sponzorji:

Zlati sponzorji:

Sponzor dobrega počutja: Sun of art  

Sponzor večernega sprejema: PRONET, Kranj, d.o.o. (AccountingBox) 

Sponzor zdravja: Kozmetika Afrodita d.o.o. 

Materialni sponzor:

  • Pigo 
  • Violeta 

Sponzor udobja: LISCA 

Sponzor ličenja: PAESE 

 

Sponzor osvežitve:

Nasvidenje naslednje leto na 23. Kongresu izvajalcev računovodskih storitev!

 Foto: Marko Arandjelović

TV GZS: Tadej Kreft

 

Fotogalerija >>>

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.