Kongres izvajalcev računovodskih storitev

Novice


Arhiv: 19. Kongres izvajalcev računovodskih storitev v besedi in sliki

19. Kongres izvajalcev računovodskih storitev je potekal 12. in 13. oktobra 2017 v Kongresnem centru Thermana Laško.


Na tradicionalnem kongresu se je v kongresnem centru zbralo 240 udeležencev.


Predsednik Zbornice računovodskih servisov Aleksander Štefanac je glede digitalizacije dejavnosti v svojem uvodnem nagovoru udeležencem poudaril

Poglavitno vprašanje, ki si ga danes postavljajo izvajalci računovodskih storitev po svetu in bi si ga moral zastaviti vsak izmed nas je: Ali smo pripravljeni na prihodnost? Navajeni smo slediti in implementirati spremembe davčne in finančne zakonodaje, ampak vprašanje je ali smo v zadnjih letih sledili tudi tehnološkim spremembam. Glejmo na te spremembe kot na priložnost, saj nas spodbujajo k izboljšavam, da prilagodimo svoje procese sodobnemu tempu, da smo dovolj fleksibilni, da se lahko sproti prilagajamo duhu časa. Najprej moramo spremeniti svoj odnos in izgubiti strah pred novim, neznanim. Skladno s spremenjenimi zahtevami in potrebami naših strank se moramo transformirati iz »ponudnika storitev« v »svetovalca za rast poslovanja podjetij«. Stranke želijo, da jih vodimo pri določanju ciljev in aktivnostih, kako zastaviti in realizirati načrtno rast svojih podjetij. Vedno so se podjetniki zanašali na naše nasvete, zato imamo v rokah moč, da postanemo nepogrešljivi. 

Mag. Aleš Cantarutti, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je udeležencem kongresa v uvodnem nagovoru predstavil ključne ukrepe ministrstva za spodbujanje digitalizacije. 

Zavedamo se, da je digitalizacija že zdavnaj tu in skušamo z razpisi majhnim in srednjim podjetjem pomagati, da se prilagajajo na to novo dobo,« je povedal Cantarutti. Septembra so na ministrstvu objavili razpis za uvajanje digitalnih postopkov v majhnih in srednje velikih podjetjih, katerega namen je podjetjem olajšati postopke pri digitalizaciji, s katerimi povečajo svojo konkurenčnost ne samo v Sloveniji, ampak tudi v mednarodnem poslovnem prostoru. V ta namen bodo v letošnjem in prihodnjem letu namenili 2,5 milijona evrov, do konca te finančne perspektive, do leta 2022, pa dobrih 7 milijonov. Načrtujejo, da bo s pomočjo tega razpisa na pot digitalizacije stopilo vsaj 250 podjetij, pri čemer imajo podjetja dovolj priložnosti in časa, da ta sredstva porabijo.

Igor Zorko, podpredsednik GZS je pozdravil udeležence kongresa in med drugim tudi predstavil iniciativo Digitalna koalicija, ki je usklajevalni, koordinativni in posvetovalni forum enakopravnih deležnikov in povabil udeležence kongresa, da tudi sami postanejo deležniki. 

Za nemoten potek Kongresa je moderirala gospa Ksenija Prosen.

Strokovni del Kongresa je začel Tilen Božič, državni sekretar na Ministrstvu za finance. V predavanju predstavil aktualne in predvidene davčne reforme: predvidene spremembe v ZDoh-2 in ZDavP-2 in ZMVN-1.

Davčna svetovalka Natalija Kunstek je seznanila udeležence s Promocijo zdravja na delovnem mestu z davčnega vidika.

Sledilo je predavanje platinastega sponzorja, kjer sta Petra Težak iz Datalab SI d.o.o. in Tadej Smogavec iz partnerja dogodka Telekom Slovenije, d.d. predstavila temo »S storitvami Telekoma Slovenije do lažje izdelave poročil za banke za namene pridobivanja kreditov«.

Niko Vlastelica, predstavnik diamantnega sponzorja CANON Adria d.o.o. je po odmoru nagovoril udeležence s predavanjem »Optimizacija in preglednost poslovanja z naprednimi rešitvami avtomatizacije procesov tudi v oblaku«.

Nadaljevala je Andreja Bajuk Mušič, svetovalka na Zvezi računovodij, finančnikov in revizorjev s strokovnim predavanjem »Razlike med SRS/MSRP in kaj nas čaka v prihodnjih letih«.

Ekipa diamantnega sponzorja NLB d.d. je na malo šaljiv način predstavila najnovejše storitve NLB.


Aktualno temo »Vrednotenje podjetja in kako načrtovati izstop« je predstavila Mateja Ahej.


Po kosilu je bila Mira Roppa aktualna s temo »Kriptovalute − valuta prihodnosti v knjigah danes«.

Uroš Bitenc je v imenu predstavnika platinastega sponzorja MICOPY d.o.o. spregovoril o »Iz papirja v vaš sistem hitreje kot lahko rečete … digitalna transformacija!!!«



Med govorci je bil tudi nizozemski predavatelj Martin de Bie, svetovalec pri podjetju New Technology & Innovation at accounting firm 216 iz Nizozemske, ki je je znano kot vodilni inovator v nizozemski računovodski industriji. De Bie je odgovoril na aktualne izzive digitalne transformacije, kot so »Kako tehnologija spreminja računovodstvo in knjigovodstvo?«, »Je tehnologija grožnja ali priložnost za mala in srednje velika podjetja in izvajalce računovodskih storitev?« in »Ali ste kot izvajalec računovodskih storitev pripravljeni na prihodnost?«.


Skozi večerni del nas je popeljal moderator Neven Škrokov.

V preddverju hotela nas je najprej s šampanjcem sprejel sponzor sprejema večernega dogodka Vina Joaness Protner.

Aleksander Štefanac, predsednik ZRS, se je zahvalili sponzorjem, ki so nas spremljali na našem osrednjem dogodku. Predstavnika diamantnih sponzorjev, Goran Sretenoski, Canon Adria d.o.o., in Miran Meža, Mega M, d.o.o., sta udeležence tudi sama nagovorila udeležence.

Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS, je čestitala za odlično organizacijo in vzdušje na kongresu.

Presenečenje večera je bil drugi računovodski skeč ZRS, kjer so se tri računovodkinje (Štefka Eržen, Ksenija Prosen in Tatjana Zadravec) ukvarjale z dvema tipičnima strankama (Barbara Godler in Neven Škrokov). Poskrbeli so za muzanje in smeh udeležencev.

Sledila je svečana podelitev 7 certifikatov novim Strokovnim vodjem računovodskega servisa, ki sta jih podelila Aleksander Štefanac, predsednik ZRS in Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS.


NNato je prizorišče zavzela glasbena skupina Odiseja, ki je udeležence držala v plesnih ritmih do jutranjih ur.

Drugi kongresni dan smo začeli s prispevkom samostojnega davčnega svetovalca mag. Damjana Špesa, ki je hudomušno problematiko resno tematiko DDV »Prenos podjetja za namene DDV – 3 x joj ni dovolj!!.


Natalija Zupan, predstavnica diamantnega sponzorja EOS KSI d.o.o., nam je predstavila Plačilne navade v Sloveniji – 2017.


Mag. Blaž Pate je predstavil temo Ugotavljanje rezidentskega statusa – aktualna praksa in rešitve.


Nadaljevali smo z gibalnim presenečenjem Nadje Hrvatin, članice Upravnega odbora ZRS.


Dr. Rok Bojanc je spregovorila o tem kaj prinašajo novi predpisi o varovanju podatkov.


Zadnje strokovno predavanje je izvedel mag. Mitja Černe s temo »Pasti poslovanja z gotovino in osebni davčni pregledi«.


Po kosilu smo druženje zaključili s predavanjem Anje Križnik Tomažin, ki je navdušilo prisotne.
Predavanje »Kako komunicirati z ljudmi z drugega planeta« je namenjeno vsem, ki želijo razumeti tudi tiste, ki jih do sedaj niso, vsem ki želijo izboljšati medsebojno komunikacijo, razumeti druge, prepoznati in hitreje reševati konflikte itn.


Zaključno besedo kongresa je imel Aleksander Štefanac, predsednik ZRS:

Računovodje smo lahko in moramo biti junaki v svetu malih podjetij. Zanje smo mojstri številk, saj kljub številnim aplikacijam podjetja še vedno potrebujejo analitike in interpretatorje podatkov. Kot neodvisni zunanji opazovalci lažje obvladujemo projekcije prihodkov, tržne analize, denarne tokove in z našimi izkušnjami podjetnikom zagotavljamo celovito perspektivo, ko gre za zagotavljanje rešitev, prihranke ali smernice razvoja.
Kaj je torej odgovor na vprašanje »Ali smo pripravljeni na prihodnost?«, kaj pomeni biti računovodja danes in kaj bo naše delo v prihodnje? Ne vem, vendar v Zbornici računovodskih servisov menimo, da še nikoli ni bil boljši čas za računovodje. V Zbornici smo pripravljeni na obvladovanje novih trendov in želimo pomagati tudi vam.

Zahvaljujemo se vsem udeležencem letošnjega kongresa. Hvala lepa predavateljem, ki so s svojimi strokovnimi prispevki dopolnili naše znanje. Hvala Kseniji Prosen in Nevenu Škrokovu za moderatorstvo dogodkov, igralcem skeča ZRS ter glasbeni skupini Odiseja, ki so poskrbeli za smeh in razgibavanje po celodnevnem sedenju. Zahvaljujemo se tudi soorganizatorju dogodka Proevent d.o.o.

In nenazadnje, hvala sponzorjem, ki so omogočili naš 19. Kongres in popestrili obkongresno dogajanje pred veliko dvorano (našteti so po abecednem vrstnem redu):

  • Diamantna sponzorja:
    • Canon Adria d.o.o.
    • EOS KSI d.o.o.
    • Mega M, d.o.o.
    • NLB d.d.
  • Platinasti sponzorji:
    • Halcom d.d.
    • Datalab SI d.o.o. (s Telekom d.d.)
    • Krik Aksum d.o.o. s 3sigma d.o.o.
    • MICOPY d.o.o.
  • Zlati sponzorji:
    • AJPES
    • Bisnode d.o.o.
    • Davčna hiša Bilans d.o.o.
    • E-računi d.o.o.
    • IUS software d.o.o.
    • Izterjava d.o.o.        
    • Triglif d.o.o.
    • Tax-fin-lex d.o.o.
    • Verlag Dashofer založba d.o.o.
  • Srebrni sponzorji: 
    • Business solutions d.o.o.
    • PRONET, Kranj, d.o.o.
    • Opal d.o.o.
  • Bronasti sponzorji: 
    • Birokrat IT d.o.o.
    • Demar d.o.o.
    • Niki d.o.o.
  • Sponzor osvežitve - kongresne vode: Izterjava d.o.o.
  • Sponzor sprejema večernega dogodka: Vina Joannes Protner
  • Sponzor beležnice: Visoka šola za računovodstvo
  • Sponzor zdravja: Kozmetika Afrodita d.o.o.
  • Sponzor dobrodošlice: Bisnode d.o.o.
  • Sponzor registracije: ID shop d.o.o.
  • Partner dogodka: Telekom Slovenije d.d.
  • Materialni sponzor: Merit international d.o.o.

Na svidenje naslednje leto na jubilejnem 20. Kongresu izvajalcev računovodskih storitev!

Foto: Marko Arandjelovic in Marko Vitas

Fotogalerija >>>

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.