Kongres izvajalcev računovodskih storitev

Novice


Arhiv: Zbor članov ZRS 2016 v besedi in sliki


105 članov ZRS se je 5. oktobra 2016 družilo in izobraževalo v Kongresnem centru Thermana Laško na devetem Zboru članov ZRS.

Člane je uvodoma pozdravil predsednik ZRS, Aleksander Štefanac:

Današnje srečanje in tudi kongres, ki je pred nami, bi lahko poimenovali Pogled v prihodnost. Čeravno Slovenci radi zmotno razmišljamo, da so drugi že daleč pred nami, pa vedno aktivnejše mednarodno udejstvovanje ZRS dokazuje, da smo enakovredni in na določenih področjih celo uspešnejši, kot nekateri naši evropski kolegi. 
Razumljivo je, da veliko računovodij skrbi, kaj jim prinaša prihodnost. Žal je zaupanje v tradicionalne finančne inštitucije še vedno nizko, pozitivna novica pa je, da računovodje še vedno predstavljajo najbolj zaupanja vreden vir nasvetov za večino podjetij. Zaupanje je surovina prihodnosti. 
V naslednjem desetletju lahko pričakujemo preoblikovanje izvajalcev računovodskih storitev in računovodske prakse. Kot se razvija globalno poslovanje, se morajo razvijati tudi kompetence in znanja, ki jih obvladujemo in imamo trenutno na razpolago v naših računovodskih servisih. Poleg tehničnih znanj, potrebujemo tudi osebnostne in strateške sposobnosti usmerjanja in vodenja podjetij, jasno vizijo in zmožnost gledanja in obvladovanja širše slike. Računovodja bo moral načrtno graditi na svojih osebnostnih kompetencah, izkušnjah in digitalnem zavedanju. Izkazati se bo moral v medosebnem vedenju in interakciji s strankami. 
Računovodje ne smemo sedeti in čakati, mi moramo voditi spremembe! Bodimo tisti, ki bomo prvi stopili naproti spremenjeni, a vznemirljivi prihodnosti!»

V nadaljevanju je predsednik ZRS podal poročilo o delu ZRS v zadnjem letu dni. 


Za nemoten potek Zbora članov ZRS je skrbelo delovno predsedstvo pod vodstvom Valentine Zupan.


V prvem prispevku sta predstavnika FURS, mag. Janko Preac, direktor Uprave za davke, in Aleksandra Turel-Kerševan, vodja Sektorja za centralno pomoč uporabnikom na Finančnem uradu Nova Gorica, predstavila tehnično pomoč uporabnikom FURS, informiranje in aktualne vsebine na področju davkov.Nato je svojo rešitev mCloud predstavil diamantni sponzor Mega M, d.o.o., Velenje.


Dr. Matjaž Prusnik je predstavil delo Odbora za poenotenje računovodske poklicne skupine. Namen projekta je spodbujanje strokovne usposobljenosti poklicne skupine, krepitev poklicne etike v računovodski stroki in izboljšanje javne podobe poklicne skupine. 

Operativni cilji odbora so:

  • Določitev jasne in pregledne strukture stopenj usposobljenosti
  • Določitev primerne stopnje izobrazbe, delovnih izkušenj in drugih pogojev za posamezne poklicne
  • Določitev poklicno-etičnih in strokovnih normativov
  • Trajna skrb za krepitev statusa poklicne skupine v družbi


Sledilo je kratko predavanje platinastega sponzorja Krik Aksum d.o.o. in Arag SE, ki je predstavil zavarovanje poklicne odgovornosti in zavarovanje pravne zaščite.

Delovna skupina ZRS pod vodstvom Ksenije Prosen je predstavila projekt v začetni fazi Uporaba pooblastil na portalih eDavki, AJPES, eVem … 


Špele Kumelj je predstavila temo evropski pogled na računovodstvo, problemi tu in tam, anketo o pritisku na računovodje in projekte EFAA.

V odmoru z vizitkanjem so nekateri člani stkali nova poznanstva.


V zadnjem predavanju tega dne je navdušil Dejan Roljič na temo Kako ubiti dumping s samopromocijo. Svetoval nam je, da naj nikoli ne govorimo grdo o konkurenci. Če nimamo dovolj kapacitet, naj predamo stranko drugemu računovodskemu servisu. Trdi, da je digitalna doba naš največji konkurent danes.


Po zaključenih predavanjih smo odšli najprej na večerjo. Nato smo se preoblekli v poletna oblačila in se odpravili v notranje bazene Termalnega centra Thermana, kjer se je odvila večerna zabava. Plesali smo, se zabavali, slikali, masirali, najbolj pogumni pa so na koncu tudi skočili v bazen.


Hvala vsem članom, ki ste se udeležili letošnjega Zbora članov ZRS. Hvala predavateljem in moderatorki, ki so s svojimi prispevki predstavili aktivnosti in projekte ZRS. 

Zahvala tudi Thermani Laško za prijetno vzdušje Proevent d.o.o. za vso organizacijsko podporo pri izvedbi dogodka.

Nenazadnje hvala sponzorjem, ki so popestrili dogodek: Sladki butik in Party box d.o.o.

Na svidenje prihodnje leto!

Foto: Tomaž Kos

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.