Kongres izvajalcev računovodskih storitev

Novice


Arhiv: 21. Kongres izvajalcev računovodskih storitev v besedi in sliki

21. Kongres izvajalcev računovodskih storitev je potekal 10. in 11. oktobra 2019 v Kongresnem centru Thermana Laško.


 

Na tradicionalnem kongresu sta se v kongresnem centru zbrala 302 udeleženca.


 

Kongres sta s pozdravnim govorom slavnostno otvorila Aleksander Štefanac, predsednik Zbornice računovodskih servisov in Boštjan Gorjup, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije. 


Aleksander Štefanacpredsednik ZRS je vsem prisotnim izrekel dobrodošlico na 21. tradicionalnem kongresu. Predsednik ZRS Aleksander Štefanac je v uvodu spregovoril o trendih, na katere se mora računovodstvo pripraviti in prilagoditi. Eno izmed glavnih razvojnih usmeritev predstavlja digitalizacija, ki avtomatizira računovodstvo ter zmanjšuje stroške in napake.


Boštjan Gorjup, predsednik GZS, je dejal: "Prihodnost bo računovodstvu prinesla velike izzive. Trdno sem prepričan, da bo prehod zanimiv, mogoče za nekatere usoden, vsekakor pa se zavedam, da je dober računovodja ključna oseba v ključnih odločitvah v podjetju."

 

Za nemoten potek Kongresa je skrbela moderatorka Erika Kostanjšek.

   

 

S strokovnim delom Kongresa je pričela Petra Brus, generalna direktorica Direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov pri Ministrstvu za finance. Podrobneje je pojasnila predloge za spremembo davčne zakonodaje, s katerimi bi razbremenili stroške dela in okrepili konkurenčnost poslovnega okolja.


 

Marija Tomc Muc iz Biro Bonus d.o.o. je nadaljevala s predavanjem o računovodskih in davčnih vidikih slabitve sredstev. Na predavanju smo pregledali osnovna pravila slabitev sredstev v skladu z SRS, dodatna določila davčne zakonodaje ter sodno prakso in pojasnila FURS na to temo.


Sledilo je predavanje diamantnega sponzorja SAOP d.o.o., kjer je Uroš Leban zastavil vprašanje »Kakšne barve je vaša črna kocka?«


Sklepanje pogodbe o zaposlitvi je najpomembnejša faza dogovora o delovnem razmerju. Tamara Kek iz odvetniške pisarne Tamara Kek in partnerji je udeležence seznanila s postopkom priprave, obveznimi in priporočenimi sestavinami teh listin ter aktualno sodno prakso.


Po kosilu je sledilo predavanje mag. Tadeja Rupnika z Ministrstva za finance, ki je govorila o davčnih posledicah sprememb pri najemih in prihodkih po MSRP in SRS ter pojasnila kako te spremembe bistveno vplivajo na izkazovanje odhodkov v obračunu DDPO pri najemnikih v poslovnih najemih.


Diamantni sponzor AccountingBox je letos predavanje zastavil nekoliko drugače - z računovodskim stand-upom Roka Bohinca.


Tomaž Borštner iz Bankart d.o.o. je v predavanju »PSD2 direktiva in takojšna plačila« predstavil aktualne spremembe na področju plačilnega prometa kot posledica uvedbe infrastrukture za takojšnja plačila in dostope do bančnih računov (PSD2). Predstavitev je na kratko povzela značilnosti obeh infrastrukturnih sistemov, storitve, ki so ali bodo omogočene na njih ter možnosti za nadaljnji razvoj storitev.


Sledilo je predavanje diamantnega sponzorja Algoritmik d.o.o. na katerem je direktor Rihard Jarc predstavil »Typless Invoice: Se avtomatizacija v računovodstvu sploh izplača?« 


Po odmoru je sledilo predavanje dr. Igorja Pšunderja, člana uprave diamantnega sponzorja Sava pokojninska, d.d. ki je predstavil sistem dodatnega pokojninskega zavarovanja pri nas, sklade življenjskega cikla in davčne spodbude za podjetja ter posameznike.


Prvi dan kongresa je s predavanjem o novostih davka na dodano vrednost v letu 2020 sklenila mag. Tanja Urbanija iz podjetja BDO svetovanje. Predstavila je nove pogoje za EU dobavo blaga, nova pravila za konsignacijska skladišča, pravila za zaporedne in verižne dobave, elektronske knjige, prodajo blaga fizičnim osebam v EU ter spremembe pri kaznih.


Član UO ZRS Neven Škrokov nas je kot moderator popeljal skozi večerni del 1. dne Kongresa.


Pozdravil nas je predstavnik sponzorja večernega dogodka iz Erste card d.o.o.






Sledila je svečana podelitev 4 certifikatov novim Strokovnim vodjem računovodskega servisa, ki jih je podelil Aleksander Štefanac, predsednik ZRS skupaj z generalno direktorico GZS ga. Sonjo Šmuc.

      


     


Podeljene so bile tudi zahvale za prispevek k razvoju dejavnosti in aktivno ter angažirano delo v upravnih odborih ZRS trem bivšim članicam UO ZRS.


Predstavniki diamantnih sponzorjev so nagovorili udeležence. Neven Škrokov se je zahvalil sponzorjem, ki so nas spremljali na našem osrednjem dogodku.


Kot presenečenjem večera je nastopila operna pevka Dunya Tinauer, večer pa se je nadaljeval z zabavo in plesom skupaj z glasbeno skupino Odiseja.





Drugi kongresni dan je z nori idejami, a premišljeno taktiko za doseganje uspehov začel Domen Rozman, vodja športno-akrobatske ekipe Dunking Devils. Prisluhnili smo kako s pogumom, ranljivostjo in ekipnim duhom živeti za skupno vizijo ter si ogledali nekaj norih akrobatskih podvigov.

 

 

 


  


 

 

 

 

 

 

Sledila je predstavitev diamantnega sponzorja Borza terjatev d.o.o. Vodja marketinga Katja Hančič, se je z nami pogovarjala o vrednotah.


Tilen Božič, državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, je predstavil spremembe trga dela z načrtovanimi spremembami ZPIZ, ki jih mora poznati izvajalec računovodskih storitev.


Po odmoru sta Brigita Meglič iz Datalab Tehnologije d.d. in Klemen Remic iz Telekom Slovenije d.d. predstavila napredna orodja obeh diamantnih sponzorjev.

   

Nadaljeval je Matija Mazalović iz sektorja trgovinskega bančništva pri NLB, ki je predstavil varno, sodobno in hitro pot do denarja s prodajo terjatev preko njihove nove spletne aplikacije NLB Odkup terjatev.


Dejan Pristovnik, direktor regije za poslovanje z malimi in srednjimi podjetji, NLB d.d. je v imenu diamantnega sponzorja predstavil mobilno aplikacija za pametne telefone Klikpro, ki omogoča izvajanje enostavnih bančnih poslov 24/7.


Sledila je podrobna analiza sodb in sklepov slovenskih sodišč, v katerih kot stranke nastopajo računovodski servisi. Uroš Jeftič iz družbe Jerman & Bajuk davki, pravo, računovodstvo in svetovanje je opozoril tudi na zaključke, ki jih je mogoče izluščiti iz posamezne zadeve.


Po kosilu je Kongres z zadnjim predavanjem sklenil izredni profesor dr. Aleš Kobal, univ. dipl. prav., ki je govoril o aktualni problematiki odkupov lastnih poslovnih deležev in drugih podobnih poslov med družbo in družbeniki.


Na koncu je nekaj sponzorjev žrebalo uporabne nagrade za udeležence kongresa.

   

   


Zaključno besedo kongresa je imel Aleksander Štefanac, predsednik ZRS, ki se je zahvalil vsem udeležencem in predavateljem.


 

Udeleženci kongresa so se z aplavzom zahvalili Upravnemu odboru ZRS za odlično izveden jubilejni kongres in delo na Zbornici računovodskih servisov.

 

Zahvaljujemo se vsem udeležencem letošnjega kongresa. Hvala lepa predavateljem, ki so s svojimi strokovnimi prispevki dopolnili naše znanje. Hvala Eriki Kostanjšek in Nevenu Škrokovu za moderiranje ter glasbeni skupini Odiseja, ki je poskrbela za prijetno zabavo in sprostitev ter nenazadnje se tudi soorganizatorju dogodka Proevent d.o.o.

 

Hvala sponzorjem, ki so omogočili naš 21. Kongres in popestrili obkongresno dogajanje pred veliko dvorano (našteti so po abecednem vrstnem redu):

 

 Ekskluzivni sponzor bank:

 Diamantni sponzorji:

 Zlati sponzorji:

Srebrni sponzorji: 

Partner dogodka: 

Sponzor osvežitve:

Sponzor večernega sprejema: Erste card d.o.o.

Sponzor zdravja: Kozmetika Afrodita d.o.o.

Sponzor odmora: Algoritmik d.o.o.

Medijski sponzor: Glas gospodarstva

Poslovno-informacijski partner: AJPES

 

 

Nasvidenje naslednje leto na 22. Kongresu izvajalcev računovodskih storitev!

 

Foto: Tomaž Kos

TV GZS: Tadej Kreft

 

Fotogalerija >>>

 



Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.