Kongres izvajalcev računovodskih storitev

Novice


Arhiv: Digitalizacija, tehnologija in finančni sektor: Sprememba je edina konstanta

Finančna tehnologija 

Gotovo ste že slišali za finančno tehnologijo (skrajšano fintech). Fintech je inovacija, ki stremi k izboljševanju tradicionalnih finančnih metod pri uporabi finančnih storitev. Razvoj fintecha je nastal sočasno z digitalizacijo in je dokaj nova ter hitro razvijajoča se industrija. Za izboljševanje procesov in storitev v finančnem sektorju uporablja sodobno tehnologijo. Uporaba pametnih telefonov, spletnega bančništva, možnosti pridobitve financiranja in naložbene storitve so primeri tehnologij, ki si prizadevajo, da finančne storitve postanejo bolj dostopne širši javnosti oz. končnim uporabnikom. Nove aplikacije, procesi, storitve, poslovni modeli povezani z enim ali več finančnih storitev, ki so omogočene v celoti preko spleta – to je fintech. Fintech podjetja so lahko zagonska (startup) podjetja ali že uveljavljene organizacije (banke in druge), ki želijo nadomestiti ali izboljšati uporabo obstoječih storitev in na trg ponuditi nove, bolj enostavne in dostopne finančne storitve.

Pogled nazaj in pogled naprej

Se še spomnite časov osebnih obiskov na banki? Časov, ko na osebnem računalniku še nismo imeli interneta ali ko še ni bilo spletne banke in digitalnega podpisa? Tehnologija se razvija in spreminja z neverjetno hitrostjo in ni videti, da se bo ta razvoj kaj kmalu ustavil. Vsakdanji opravki, storitve se z osebnega stika vse bolj selijo na naprave; računalnik, tablico in na naš pametni telefon. Preskoki v razvoju v časovnem smislu so vedno krajši - pred dobrimi desetimi leti smo se pogovarjali in čudili temu neverjetnem internetu in bili navdušeni nad storitvami kot je osebni koledar, e-pošta in telefon z možnostjo SMS/MMS sporočil, … čudno - danes pa se pogovarjamo in razvijamo umetno inteligenco, robote, ki imajo svoj učljivi um in samovozeče avtomobile. Na naš pametni telefon se preko raznovrstnih aplikacij seli naše zdravje, interakcija z zunanjim svetom preko družbenih omrežij, direktnega sporočanja in nenazadnje tudi naša banka in denarnica. Spremembe pri uporabi sodobne tehnologije in storitev pa seveda ne vplivajo le na posameznika temveč tudi na podjetja in podjetnike, ti si želijo bolj dostopnih, hitrih in enostavnih rešitev - tudi v finančnem in bančnem sektorju. S podporo zakonodaje in regulatorjev, sočasno z razvojem sodobne tehnologije je to danes tudi mogoče! 

Sodobne storitve vzajemnega financiranja za podjetja: Borza terjatev 
V Sloveniji smo s ciljem približati finančne storitve in izboljšati poslovno okolje za podjetja in podjetnike razvili prvo spletno platformo za vzajemno (peer-to-peer) financiranje podjetij. Borza terjatev je fintech spletna platforma, ki na eni strani podjetjem in podjetnikom nudi možnost hitrega financiranja (preko odstopa terjatev ali kratkoročnih posojil) na drugi pa omogoča tistim podjetjem, ki imajo viška denarnih sredstev enostavno naložbo s privlačnimi donosi – preko spleta. Za podjetja, ki potrebujejo financiranje deluje kok nekakšen spletni bankomat, za tista, ki pa želijo svoja sredstva investirati pa alternativo kratkoročnim bančnim depozitom. 

Razvoj Borze terjatev preko Slovenskega podjetniškega sklada podpira Republika Slovenija in Evropska Unija, Borza je bila s strani European Business Awards letos prepoznana kot nacionalna zmagovalka v kategoriji Nagrada za digitalno tehnologijo s prometom v višini od 0 do 25 milijonov evrov - konec letošnjega leta pa storitev vzajemnega financiranja širimo in omogočamo tudi podjetjem na hrvaškem.

Sprememba je edina konstanta, naj bo v tem hitro razvijajočem se svetu tudi naša zaveznica. Obiščite nas na www.borzaterjatev.si in preizkusite storitve vzajemnega financiranja ter preverite program za partnerje!

#fintech #peertopeer #financing #banking #businessfinance


Borza terjatev, september 2019

--

Več o finančni tehnologiji in digitalizaciji si lahko preberete v naslednjih virih (dostopno preko spleta): 

  • The Future of Fintech: Bernardo Nicoletti, 2017 in
  • The digital transformation of innovation and entrepreneurship: Progress, challenges and key themes: Satish Nambisana, Mike Wrightb, Maryann Feldmanc, 2019

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.