Zapri

Novice


Arhiv: 18. Kongres izvajalcev računovodskih storitev

Laško, 6. oktober 2016 - Med 6. in 7. oktobrom v Laškem poteka 18. Kongres izvajalcev računovodskih storitev v organizaciji Zbornice računovodskih servisov (ZRS), ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije. Na dogodku se srečuje slovenska računovodska stroka, tako računovodje iz računovodskih servisov kot zaposleni računovodje v podjetjih. Da ima dogodek posebno težo v strokovni javnosti, kaže visoka udeležba. Udeležence kongresa je nagovoril Tilen Božič, državni sekretar Ministrstva RS za finance, Marjan Mačkošek, predsednik Gospodarske zbornice Slovenija in Aleksander Štefanac, predsednik ZRS. 

Tilen Božič, državni sekretar Ministrstva RS za finance je izpostavil, da so izvajalci računovodskih storitev eden izmed najpomembnejših členov v tem kar si Ministrstvo za finance prizadeva skupaj s FURS in sicer za pozitivno sodelovanje z zavezanci.

Predsednik Zbornice računovodskih servisov Aleksander Štefanac je v svojem govoru poudaril: »Poslovno okolje, v katerem delujemo mi in naše stranke, se spreminja hitreje, kot kdaj koli prej. Danes je doba digitalizacije in poklicni računovodja ali računovodski strokovnjak mora biti tudi usposobljen na tehničnih področjih, imeti osebnostne in širše kompetence, da lahko vidi in upravlja celotno sliko. Samo takšni računovodje bodo nosilci in sooblikovalci sprememb v izvajanju računovodskih storitev v prihodnjih letih in ključni pri večanju dodane vrednosti podjetij, organizacij in gospodarstva. Soočiti se moramo z dejstvom, da bo s pomočjo novih tehnologij vedno več strank nase prevzemalo del opravil, ki so jih prej izvajali izvajalci računovodskih storitev. Sodoben računovodja danes deluje kot zanesljiv vir podatkov, ki usmerja MSP-je pri njihovem poslovanju, vpliva na ekonomsko vlogo podjetij in boljše poslovne rezultate. Na pobude stranke se odziva hitro, potrebne podatke in priporočene ukrepe posreduje pravočasno, da lahko stranke sprejmejo dobre poslovne odločitve.«

V svojem nagovoru je Marjan Mačkošek, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije, udeležencem kongresa položil na srce: »Zavedajte se, da ste izvajalci računovodskih storitev tisti, ki pripravljate podatke v takšni obliki, ki so podlaga za pomembno delovanje za uspešnost podjetij.«

Okrogla miza »Pripravite se na veliki pok: digitalna transformacija računovodskih storitev«, je opozorila, da bodo temeljne usmeritve izvajalcem računovodskih storitev pri uvajanju digitalizacije predvsem povezovanje, zaupanja ter varnost podatkov. Pomembno je, da z dejavnostmi v smeri digitalizacije poslovanja začnejo čim prej in da v najkrajšem možnem času začnejo s preizkušanjem novih digitaliziranih storitev ter oblikovanjem novih poslovnih modelov.

Zaključki izvedene okrogle mize:

  • Brezpapirno poslovanje: razširiti brezpapirno poslovanje na poslovaje s strankami in poslovnimi partnerji, z javnimi inštitucijami ter interno.
  • Strategija: oblikovati lastno vizijo digitalne prihodnosti in poiskati realne priložnosti za digitalizacijo v osnovni dejavnosti, pri vodenju, organizaciji ...
  • Kompetence: začeti pridobivati ustrezna znanja na področju tehnologij (oblak, analitika, mobilnost, skupinsko delo …), informacijskih tveganj, zakonodaje in dobrih praks.
  • Sodelovanje: poiskati sinergijske učinke z drugimi izvajalci računovodskih, IKT in drugih komplementarnih storitev.
  • Razvoj: začeti preizkušati nove poslovne modele in vzpostaviti prve testne storitve.

Na letošnjem kongresu več kot 220 udeležencev posluša sedem visoko kakovostnih in aktualnih strokovnih vsebin s priznanimi domačimi predavatelji iz področja davkov, financ in druge zakonodaje in na okrogli mizi podalo.

Več o kongresu: http://kongres-zrs.gzs.si

Kontakt za medije:
Zbornica računovodskih servisov
tel.: 01 5898 316
e-pošta: zrs@gzs.si

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.